Gå til hovedinnhold

Sjømat er ikke bare fisk - 800 prøver viser næringsverdien av skalldyr


Collage med skalldyr i boks, homogenisert og i prøveglass

Sjømatforskerne så at skalldyr generelt har et høyt innhold av protein, essensielle aminosyrer og omega-3-fettsyrer. 

Fotograf: Amalie Moxness Reksten / Havforskningsinstituttet

Spis fisk, lyder kostrådene. Men hva med skalldyr, er de nyttige på matfatet? Vi har sjekket.

Hva har fersk krabbe og reker i lake til felles? 

Begge har blitt nøye undersøkt av sjømatforskere, som ville finne ut hvor næringsrike ulike skalldyr er. 

Fra 2011 til 2021 har sjømatforskere samlet inn over 800 prøver av skalldyr både fra butikk, tokt og direkte fra fiskere. Prøvene har omfattet alt fra ferske krabber, til reker i lake. Nå er prøvene analysert for mer eller mindre alle næringsstoffer vi kan analysere dem for: fett, protein, vitaminer, mineraler, aminosyrer, fettsyrer og kolesterol.

– Vi har sammenlignet våre nye analysetall med de eksisterende tallene som finnes i dag. Disse er gjerne veldig gamle, lånt fra andre land, eller basert på et fåtall prøver. Vi vet derfor veldig lite om næringsinnholdet i skalldyr fra før, sier Amalie Moxness Reksten, som er stipendiat ved Havforskningsinstituttet. 

kvinne foran en gul vegg
Som en del av doktorgradsarbeidet sitt, har Amalie Moxness Reksten analysert skalldyr for å oppdatere tall på næringsinnholdet. – Dette er et av de mest omfattende arbeidene jeg har kommet over, sier hun. (Foto: Christine Fagerbakke / HI)

Kan dekke behovet for mange næringsstoffer

Arbeidet inneholder prøver av blåskjell, kamskjell, reker, taskekrabbe, snøkrabbe, kongekrabbe, hummer og kreps. Både rå og kokte prøver ble analysert, og det var også ulike arter og ulike vev som ble analysert. 

Forskerne så at skalldyr generelt har et høyt innhold av protein, essensielle aminosyrer og omega-3-fettsyrer. I tillegg fant forskerne at stort sett alle skalldyrene som ble undersøkt, inneholder mye vitamin B12, vitamin E, jod, sink og selen. Men om det er D-vitamin du vil ha, så er ikke skalldyr en god kilde. Da må du spise fet fisk som sild, makrell, ørret eller laks.

Samtidig har forskerne sammenlignet funnene med referanseverdiene for hvor mye man bør få i seg av enkelte næringsstoffer. 

– Vår konklusjonen er at dersom du inkluderer skalldyr i kostholdet, vil du kunne dekke behovet for en rekke næringsstoffer samtidig, sier Moxness Reksten.

blåskjell i bøtte
Blåskjell har et høyt innhold av blant annet jod og vitamin B12. (Foto: Amalie Moxness Reksten / HI)

Stor variasjon i næringsinnholdet

Et av de andre viktige funnene i doktorgradsarbeidet, er den store variasjonen av næringsstoffene i skalldyr. Innholdet av jod, for eksempel, varierte i stor grad både mellom de ulike artene, men også innad i hver art. Innholdet av jod i innmaten av europeisk hummer, som er den hummeren vi finner i norske farvann, varierte eksempelvis mellom 180-4000 mikrogram. 

– Til sammenligning er anbefalt daglig inntak på 150 mikrogram per dag for voksne. Det vil si at det lett kan bli for mye jod, spesielt hvis man spiser mye eller ofte innmat av hummer, sier sjømatforskeren og legger til: 

– Variasjoner i næringsinnholdet vil man finne i stort sett alle matvarer. Det handler i stor grad om variasjonen i hva skalldyrene spiser, men også andre faktorer, som årstid, størrelse og geografisk område. 

Havforskerne har sammenlignet de nye analysetallene med de eksisterende tallene som finnes i den norske Matvaretabellen i dag. Ikke alle prøvene som ble analysert finnes det eksisterende tall på, men for dem som finnes, ble det funnet store forskjeller. 

Er hummer bare hummer?

Det høres kanskje relativt enkelt ut: hummer er vel hummer? Men neida, for det første finnes både amerikansk og europeisk hummer. Innholdet av næringsstoffer kan også variere ut ifra om det er rå eller kokt hummer. 

Derfor har forskerne også kommet med en anbefaling om å få frem mer av denne variasjonen, slik at det ikke bare er en gjennomsnittsverdi som blir oppgitt.

– Jeg tror veldig få som leser tallene man finner på næringsinnholdet i matvarer er klar over at det faktisk ligger stor variasjon bak det ene tallet man ser. Dette bør komme tydeligere frem.

hummer i bøtte
Analyseprøvene viser at brunmaten i hummer er noe av det mest næringsrike vi kan spise av skalldyrene som ble analysert. Dette brukes ofte i sauser i andre deler av verden. (Foto: Amalie Moxness Reksten / HI)

Sjømat er ikke bare fisk

I 2024 skal de nye norske kostrådene oppdateres. Forskningssjef Amund Måge mener at vi trenger et bredere grunnlag når det kommer til sjømat. I dag heter det at vi bør spise fisk til middag to til tre dager i uken, og gjerne som pålegg. Ifølge Moxness Reksten kan man få mange av de samme næringsstoffene som man finner i fisk, ved å spise skalldyr.

– I dag finnes det ikke noen konkret anbefaling om å spise skalldyr i de norske kostrådene. Heller ikke i de fleste land i Europa. I beste fall er skalldyr nevnt som «en del av et sunt kosthold». Jeg tror at en del av grunnen til at det ikke er noen konkrete anbefalinger om hvor mye skalldyr vi kan spise, er fordi vi vet for lite om næringsinnholdet, sier hun og legger til:

–  I tillegg til å være full av næringsstoffer, er det også mer bærekraftig å spise mat som finnes lenger nede i næringskjeden.

Den fullstendige oversikten over næringsstoffene i skalldyr er også tilgjengelig i sjømatdatabasen til HI.
 

Referanse:

Amalie Moxness Reksten, Martin Wiech, Inger Aakre, Maria Wik Markhus, Ole Jakob Nøstbakken, Rita Hannisdal, Lise Madsen, Lisbeth Dahl. (2024) Exploring the nutrient composition of various shellfish available in Norway and their role in providing key nutrients, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 128, 2024, 106003, ISSN 0889-1575, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106003.